Podczas świąt najwięcej czasu spędzamy przy stole. Biesiadując z rodziną rozmawiamy i zajadamy różne świąteczne łakocie. Ale oprócz pysznego jedzenia warto również zadbać o dekorację naszego stołu, aby jeszcze przyjemniej nam sie siedziało. Zawsze uważałam, że stół na święta i ważniejsze okazje nie powinien wygladać tak zwyczajnie, jak podczas codziennego posiłku. Dlatego chciałabym podpowiedzieć co zrobić, aby nasz stół stał się wyjątkowy i wygladał świątecznie.
- Biały obrus i biała zastawa zawsze prezentują się pięknie. Jeżeli decydujemy sie na to, aby biały był podstawowym kolorem, powinniśmy przełamać go kolorowymi dodatkami. W tym celu doskonałym rozwiązaniem jest położenie na środku stołu stroika w wiosennych kolorach.
- Świeże kwiaty są piekną wiosenną dekoracją. Ale trzeba pamiętać, aby stały one raczej z boku stołu lub obok niego – na komodzie lub stoliku obok. Stawiając wazon z kwiatami na środku stołu spowodujemy, że siedzące na przeciw siebie osoby nie będa się widziały i ich rozmowa przez to będzie utrudniona.
- Sztućce można ułożyć standardowo obok talerza, ale fajnym rozwiązaniem jest położenie ich na talerzu. Wystarczy tylko owinąć je kolorową serwetką, przewiązać wstążeczką i udekorować bukszpanem lub wiosennym kwiatkiem.
- Kiedy je zobaczyłam w sklepie po prostu się w nich zakochałam. Cudowne serwetniki z zajaczkiem, wystarczy włożyc w nie materiałową serwetkę i już stół nabiera wielkanocnego wystroju.
- Przy filiżankach ciekawym rozwiązaniem jest postawienie drobnej dekoracji. Mogą one posłużyc nie tylko jako dekoracje, ale również jako prezencik dla naszych gości.
- Teraz wystarczy już tylko postawić jedzenie i można wspólnie celebrować święta.